X
Selv med åbne tilpasninger klager brugerne over lyden af egen stemme. Hvorfor?
2017-10-04

Hvilke grunde kan der være til problemet med egen stemme?

Selv med åbne tilpasninger klager brugerne over lyden af egen stemme. Hvorfor?

Det er ikke altid nemt at identificere årsagen til problemet med egen stemme.

Der er to grundlæggende årsager til problemet med egen stemme. Den ene kender vi som okklusion – en forøgelse af loudness-opfattelsen af egen stemme, når øret blokeres med en øreprop. Den anden grund skyldes høreapparatets output/forstærkning, som skaber en unaturlig opfattelse af egen stemme.

For at reducere okklusionseffekten plejer vi at forøge ventilationen. En åben tilpasning vil dog resultere i lækage af bas-forstærkningen – og den vil også lukke omgivende lyde direkte ind i øregangen. Det påvirker i stor grad den vigtige taleforståelse i støjende omgivelser, fordi baggrundsstøjen kan maskere den forstærkede lyd fra høreapparatet. Åbne tilpasninger anvendes ofte i dag, og problemer med egen stemme og okklusion er normalt ikke en bekymring.

Høreapparatets forstærkning er til gengæld stadig et problem for opfattelsen af egen stemme. Ønsker man at forbedre opfattelsen af egen stemme, bliver forstærkningen ofte reduceret. Men det betyder dårligere hørbarhed. Forstærkningen bliver måske acceptabel for andre lyde, men egen stemme lyder fortsat problematisk.

Tilpasningen i dag giver ikke en optimal løsning på problemerne omkring egen stemme. Hvorfor er det så svært at løse dette problem?

Vi kommer med flere muligheder i de kommende blog-nyheder hos Signia.